20 YAŞ VE GÖMÜLÜ DİŞ ÇEKİMİ

Yirmi yaş dişleri genellikle çene kemiği içerişindeki konumu , üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömük durumundadırlar.Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve çene açmada azalma meydana gelir.

Tekrarlanan enfeksiyonlar sonucu 20 yaş dişlerin etrafındakı kemik erimeye başlar ve yerine iltihabı doku oluşur. Ayrıca çene kemliğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunana azı dişlerine baskı uygulayabilir bu durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklık oluşur.

20 yaş dişlerin çekimi genellikle cerrahi olarak yapılır ve çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir.Bu durum 20 yaş dişinin etrafında kemik dokusu varlığında oluşur.

Gömülü Diş Cerrahi Çekimi

Gömülü diş çekimi nedir ?
Gömülü diş çekimi işlemi genellikle 20. yaş dişlerinin problem olmasından dolayı gerçekleşmektedir. İlk insanların beslenme koşulları daha farklı olduğundan dolayı arkadaki dişlere de ihityaçları oluyordu fakat zamanla yemeklerin kolay tüketilebilir, yumuşak olmarak değişmesinden dolayı çenemiz küçülmüş ve en arkadaki 20. yaş dişlerine ihtiyaç kalmamıştır. Çenemiz küçüldükçe 20. yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlamakta olup diğer dişler gibi çıkmamaktadırlar. Yer bulamayan 20. yaş dişleri öndeki dişi iterek baskı yapmaktadır. Bu baskı da çarpışıklığa sebebiyet vermektedir. Çok geride olmaları, etrafındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmasını engellemekte ve kolayca iltihaplanmasını sağlamaktadır
Çekilecek diş bölümlere ayrıldıktan sonra çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda cerrahi çekim uygulanır. Normal çekimde olduğu gibi lokal anestezi ile işlem yapılabilir.

Cerrahi Operasyon Sonrası Öneriler

Operasyon sonrasında kesinlikle tükürülmemelidir ve ağız su ile çalkalanmamalıdır. Tükürmek ve ağzı su ile çalkalamak yara yerinde  oluşacak pıhtıyı ortadan kaldıracağı için kanamanın yeniden başlamasına ve yara yeri iyileşmesinin gecikmesine neden olacaktır.

Operasyon sonrasında 2 saat hiç bir şey yenmemelidir ve içilmemelidir. İçecekler ılık olmalıdır.

Operasyon sonrasında ilk 24 saat boyunca müdahale edilen bölgeye belirli aralıklarla dışarıdan buz tatbik edilmelidir.

Sigara kullanımına ara verilmelidir.

Operasyon bölgesi temiz tutulmalıdır.