AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

İmplant

Diş implantları, eksik olan bir veya birkaç dişin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak için, çene kemikleri içinde açılan yuvaya yerleştirilen, genellikle titanyum esaslı vida veya kök şeklindeki yapılardır. Titanyum diş implantı ile canlı kemik dokusu arasındaki birlikteliğe osseointegrasyon adı verilir.

İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdürler. Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.

Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800’lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde piyasa da mükemmele çok yakın, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar vardır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabileceksiniz.

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.

İmplant Uygulaması zor olan bir prosedür mü?

 Aslında bu soruyu daha aydınlatıcı bilgi yansıtılması adına şu şekilde cevaplandırmak gerekir: amaç çene kemiğine implantın sağlıklı bir şekilde yerleştirilmesi. Burada önemli bazı faktörler ön plana çıkıyor; özellikle implant yerleştirilecek bölgedeki dişin çekim zamanı ve o bölgedeki kemik kalitesi. Diş uzun seneler önce çekildiyse doğal olarak o bölgede bir kemik erimesi meydana gelecektir ve dolayısıyla implantların sağlıklı yerleşimi güçleşecektir. Özellikle üst ve alt çenenin arka bölgelerinde bu durum ileri cerrahi işlemi gereksinimi doğurabilir.

En ideal implant yerleştirme dönemi diş çekildikten sonra 3. ayın sonudur ancak ön bölgede diş çekimini takiben meydana gelen kemik erimesini ve yumuşak doku adaptasyonunu kaybetmemek için diş çekilir çekilmez implant uygulanan durumlar söz konusu olmaktadır.

İmplantların her kemiğe göre dizayn edilmiş değişik boy ve çapları mevcuttur. Uygulanacak sahadaki kemik, işlemden önce dikkatli bir planlama yaparak analiz edilir ve yerleştirilecek implantlar ve protezler belirlenir.

İmplantasyon prosedürü diş çekiminde kullanılan uyuşturma metotlarının aynısı ile gerçekleştirilir.  Diş çekiminde farklı olarak hasta operasyon için çok dikkatli bir şekilde hazırlanır. Özellikle sterilizasyon ön plandadır ve bu hazırlık 15 – 20 dakika sürer. Hasta hazırlığı tamamlandıktan sonra uygulanacak implantın sayısı ve bölgeye göre, süre farklılık göstermektedir ancak tek implant yerleştirmek bazen 3 – 5 dakika kadar kısa sürebilmektedir. Elbette her operasyon bu kadar kısa süreli değildir ancak işlem esnasında hasta kesinlikle bir ağrı hissetmemektedir. İşlem sonrasında hasta operasyonun boyutuna göre değişkenlik gösteren sürelerde gözlem altında tutulduktan sonra aynı gün içerisinde evine dönmektedir.

İşlem sonrasında hastalar nelerle karşılaşıyor?

İmplant yerleştirme işlemi diş çekiminden daha zor bir uygulama değildir. Burada önem kazanan nokta uygulayıcı ve uygulamadan önce yapılan planlamadır. Yapan hekimin tecrübesi ile doğru orantılı olarak hasta minimum ağrı ve şişlik yaşamaktadır. Çok büyük bir oranda hasta ağrıdan şikayet etmemektedir ancak özellikle çoklu implant uygulamaları ve ileri cerrahi gerektiren vakalarda hasta birkaç gün şişlik yaşayabilmektedir. Ağrı kesinlikle dayanılamayacak düzeyde değildir ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınmaktadır. İleri kemik cerrahisi hastaların % 15 – 20’sinde gerekmektedir, bunun dışındaki vakalarda hasta bir sonraki gün işine devam edebilmektedir. Dikiş kullanıldıysa hasta hekimini bir hafta sonra dikişlerin alınması için ziyaret eder ve 10 dakikalık bir ziyaretten sonra implantların kaynaşması için gereken 2 – 6 aylık süreci bekler.  Hastanın ağız yapısına göre bu süre içerisinde gerek duyulursa geçici protezler hazırlanır ve hasta kaynaşma sürecini geçici dişlerle geçirir.

Herkese implant uygulanabilir mi ?

Önceki yıllarda implant uygulaması oldukça sınırlı bir uygulama alanına sahipti. Bugün kısaca şunu söyleyebilirim; İmplant diş çektirebilen herkese uygulanabilir. Elbette bir takım hastalıklar; lösemi, ileri derecede osteoporoz, kontrolsüz diyabet, baş boyun bölgesinden radyoterapi almış hastalar gibi hastalıklara sahip kişilerde başarı oranı düşmektedir. Burada sorulması gereken soru yapılacak uygulamanın hastaya nasıl bir konfor vereceğidir.  Hasta konfor beklerken sıkıntı ile karşılaşırsa, implant uygulaması amacına ulaşmamış demektir. Bu sebeple hastanın işlemden önce çok detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Uygulamanın beklentilerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği analiz edilmelidir.

Her diş hekimi implant uygulayabilir mi ?

 İmplant uygulaması belli bir cerrahi nosyon gerektirmektedir. Zorluk derecesi yüksek olmayan vakalarda cerrahi nosyonu olan her hekim bu uygulamaları gerçekleştirebilir. İmplant uygulamaları, tecrübe ile doğru orantılı olarak başarısı yükselen işlemlerdir. Uygulama öncesi planlama ve cerrahi tecrübe en önemli kriterlerdir.